Nu har vi kommit till vägs ände…

Skakig start på det nya året

När vi gick in i 2020 hade jag kroppen full av goda förhoppningar om ett fint och spännande år som låg framför mig och kände mig väldigt taggad inför att ta mig an de nya utmaningar som väntade Bönans verksamhet. Men mina förhoppningar kom ganska snart på skam och jag fick erfara en lite trevande inledning på året för mig som chokladhantverkare då jag fick oväntade problem med hälsan och blev tvungen att förhålla mig till en längre stunds sjukdom.

Att arbeta med choklad är ett underbart hantverk som skapar så mycket positiv energi i mig själv som kreatör och hos de flesta av mina kunder som sedan avnjuter mina produkter. Det har varit en av de mest värdefulla resor jag har gjort när jag valde att sadla om från ingenjör och börja utforska chokladen som hantverk på allvar för knappt 6 år sedan. Men att driva en sådan här verksamhet och få det att fungera och snurra på är också ett ganska slitsamt arbete som tar mycket tid och kräver massor av engagemang. Och fram till nu har jag också gladeligen varit beredd att lägga all den tid och kraft som krävts och även lyckats övertyga min familj om värdet med att jag ska fortsätta göra det.

Men nu under vintern och våren har spelplanen ändrats för mig och allt sammantaget har lett mig och min familj fram till beslutet att jag inte längre ska arbeta med chokladtillverkningen på heltid utan söka mig annan försörjning som bas. Detta innebär att jag beslutat att lägga ned Bönan & Roten som butiksverksamhet med en fysisk butik och regelbunden tillverkning av chokladprodukter och inköp av varor att sälja i butik och på webbshop. Att ha en butik har ju aldrig varit det primära målet för mig, det var min tidigare kompanjon Anna som var butiksinnehavaren i själ och hjärta. Personligen har jag nog alltid brunnit mer för det konstnärliga uttrycket och glädjen i att hitta den perfekt balanserade smaken och utformningen av en pralin eller ett chokladhantverk för olika syften ihop med mina kunder. Och det är ju precis det som mitt varumärke ”Coeur de Praline”- ”Pralinhjärta” står för.

Så vad händer nu…?

De närmaste dagarna är vikta bara för rehab för mig, som behöver samla kraft för att komma tillbaka till en god hälsa på bästa sätt. Sedan under maj tänkte jag ägna mig åt att arbeta upp lite av mitt råvarulager för att kunna erbjuda er som verkligen gillar det jag gör några sista exemplar av mina klassiker och favoriter. Sedan kommer jag att börja montera ned tillverkningsköket om ingen är sugen på att ta över det och avsluta min verksamhet på Stationsvägen. Förhoppningsvis kan någon annan entreprenör ta över lokalerna och göra något fint och bra av dem ihop med Basse och Line på Roslagens Musteri så att inte satsningen vi gjorde tillsammans varit helt förgäves.

Om du själv är sugen, eller känner någon som behöver ett godkänt och tempererat beredningskök på ca; 15 m2 med tillhörande inredd butiksyta på ca 15 m2 så kontakta mig omgående på 070-2221302 så kan vi diskutera villkoren för ett övertagande av hela eller delar av befintlig utrustning och intredning.

Bönan och Roten upphör men Coeur de Praline lever kvar, i hjärtat och kanske även i form av faktiska godsaker som kan fortsätta förgylla er vardag då och då, dock i betydligt mindre skala än tidigare. Kanske kommer ni att hitta mig och mina produkter någon gång via REKO-ringen och på utvalda marknader framöver? Jag hoppas kunna hitta en bra form för tillverkning då och då som fungerar med livet i övrigt och som stämmer med alla de krav som behöver uppfyllas när man jobbar med livsmedel.

Webbshopen och samarbetet med Gustavas

Butiken på Stationsvägen 26 kommer fortsatt att vara stängd för detaljhandel under maj med hänsyn till den rådande situationen runt smittspridning av Coronaviruset. Webbshopen på www.bonanochroten.se är dock öppen för beställning så länge jag har något kvar att sälja under maj och juni men sedan kommer jag att avsluta denna site. Och för er som bor i närheten finns under denna tid fortfarande möjligheten att komma och hämta ut er order fraktfritt antingen hos mig i butiken eller hos Gustavas Magasin på Rallarvägen 8 som har öppet betydligt oftare än jag.

Med det önskar jag er en fin vecka och hoppas ni hittar många sköna stunder att njuta av i vårvärmen!

Allt gott!

/Lotta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *